Midenin küçülmesi ve büyümesi kilo alımıyla bağlantılı mı? Kilo alınca mide hacmi değişir mi?
Midenin kapasitesi, bireylerin çok kilolu ya da çok zayıf olmasıyla ilgili değildir. Kişi çok yemek yediğinde veya yemeye çalıştığında midesi bunu kabul etmeyince midesinin küçüldüğü fikrine kapılır. Ağızdan rastgele alınan bir gıda ile mide genişliğinin gerçek orantılı olup olmadığını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz!
KİLO ALDIĞIMDA MİMİ BÜYÜYÜYOR MU?
Mide büyüklüğünün tüketilen besinlerle hiçbir ilgisi olmadığını söyleyebiliriz. Ameliyat dışında dışarıdan herhangi bir işlem yapılmadan içeriden alınan bir gıda ile midenin boyutu değişmez. Mideyi bir balona benzetmek doğru olur. İçerisine herhangi bir sıvı veya yiyecek alındığında an itibariyle genişleyebilen mide, boşaltılması yani sindirilmesinin ardından eski boyutuna geri döner.
Yani obez bir kişinin daha zayıf bir kişiye göre daha küçük bir mideye sahip olması mümkündür. Bütün sorun alınan kalorinin ölçüsü ile ilgilidir. Kilo almak, tüketilen ve tüketilen kalorilerin ortasındaki denge unsuru ile ilgilidir.
Mide Sindirimi
Mide içine alınan besinler yemek borusundan sonra mideye geçer ve burada mide asidi besinleri parçalamaya başlar. Mide besin aldıkça esner ve yeterince esnedikten sonra beyne doyma sinyalleri gönderir. Daha sonra mide besinleri parçalamaya devam eder ve bu besinler sindirilmek üzere ince bağırsağa geçer.
Fazla kilolu veya obez olmak mideyi büyütmez ama çok fazla yemek tüketmek beyne giden açlık-tokluk sinyallerini bozar. Mide bir süre sonra yemek yerken gerinse bile bu sinyalleri beyne gönderemez hale gelir. Bunun sonucunda aşırı yeme davranışı başlar ve obezite oluşur. Kişi her zaman yüksek kalorili besinler yerse yani hazır, şekerli, sağlıksız besinler tüketir ve fast food yerse bu tür besinler tokluk hissetme süresini kısaltan besinler olduğu için kilo almaya devam edecektir.
AMELİYAT İLE MİDE NASIL KÜÇÜLÜR
Ameliyat dışında farklı bir sistemle mide küçülmez. Bir obezite cerrahisi türü olan tüp mide ameliyatı ile midenin yüzde 80 ila 85’i alınır ve mide hacmi 100-200 ml’nin ortalarına gelir. Mide kapasitesinin bu şekilde azalması ile besin alımı azalır, iştahı düzenleyen hormonlar değişir, dolayısıyla kilo kaybı gerçekleşir. Ameliyat olmadıkça daha az yemekle mideyi küçültmez. Bu durum sadece iştah hormonlarını düzenler; bu da kişinin sürekli acıkmamasını ve diyetine bağlı kalmasını sağlar.
İDEAL VE İSTİKRARLI AĞIRLIĞI KORUMAK İÇİN
-
İşlenmiş gıdalardan ve şekerli gıdalardan kaçınmak.
-
D vitamini ve Omega-3 yağ asitlerinden faydalanmak.
-
Yüksek lifli gıdalardan yararlanmak.
-
Bol su tüketmek.
-
Her öğünde yeterince protein ekleyin.
-
Yiyecekleri daha yavaş tüketmek.
-
Düzenli uyku
-
Düzenli antrenman yapmak.
-
Stresi yönetmeyi öğrenmek.