Ekonomi

ECB iddialarına ilişkin Haziran-Eylül ikilemi

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) nisan ayında faiz indirimine gidebileceği beklentisi zayıflasa da güçlü duruşunu koruyor ancak uzmanlar, bankanın yakın vadede faiz indirimine gitmeyeceğini öngörüyor.

ECB’nin bu haftaki toplantısında faiz oranlarını sabit tutacağından emin olan uzmanlar arasında, bankanın faiz indirimine ne zaman başlayacağı konusunda Haziran-Eylül ikileminin yaşandığı görüldü.

Uzmanlar, özellikle enflasyon konusunda hala kat edilmesi gereken mesafe olduğunu belirterek, ekonomik açıdan ciddi bir sakinleşme yaşanmadıkça bankanın faiz indirimine gitmeyeceğini öngördü.

“FAİZ İNDİRİMİ EYLÜL’DE BAŞLAYABİLİR”

Rabobank Kıdemli Makrostratejisti Bas Van Geffen, değerlendirmesinde ECB’nin para politikasını gevşetmeden önce enflasyon görünümüne daha fazla güvenmeye ihtiyacı olduğunu belirtti.

Geffen, ECB’nin haziran ayında faiz indirimine başlayabileceği tahminlerine sıcak bakmadıklarını ifade etti. “Ancak zayıf da olsa faiz indiriminin Eylül ayında başlayabileceği yönündeki görüşümüzü koruyoruz.”söz konusu.

Faiz indirimlerinin daha erken gerçekleşebileceği kanaatine varabilmeleri için fiyat dinamiklerinin gözle görülür şekilde iyileşmesi gerektiğini vurgulayan Geffen, fiyat verilerinin yavaşlama göstermesi durumunda faiz indirimi beklentilerini Haziran ayına taşımanın mümkün olabileceğini kaydetti.

Geffen, Kızıldeniz’deki gemilere yönelik saldırıların görünüme yeni bir belirsizlik kattığını belirterek, Ocak ayı toplantısında herhangi bir değişiklik olmayacağını öngördü.

ENFLASYON VERİLERİ ANA FAKTÖR OLACAK

Natixis Avrupa Makro Araştırma Başkanı Dirk Schumacher, ECB’nin ilk faiz indirimine Haziran ayında 25 baz puanlık düşüşle başlayabileceğini belirtti.

Ocak ayı toplantısının özel bir açıklama yapılmayacağı sıradan bir toplantı olabileceğini belirten Schumacher, ECB’nin şimdilik veri odaklı yaklaşımlarını vurgulayabileceğini ifade etti.

Schumacher, “Ücret verilerinin yayınlanmasındaki gecikme ve değişkenlik nedeniyle, ECB muhtemelen yalnızca ikinci çeyreğin başlarında ücret artışlarının yavaşlayıp yavaşlamadığını değerlendirebilecek konumda olacak. Elbette, bunu belirleyen sadece ücret verileri değil. ECB için önemli, bundan sonra açıklanacak enflasyon verileri ECB’nin para politikası duruşunda temel faktör olacak.”değerlendirmesini yaptı.

ECB Başkanı Christine Lagarde’a yaz döneminde faiz indirimi konusunda fikrinin mutlaka sorulacağına işaret eden Schumacher, Lagarde’ın yaz döneminde faiz indirimi fikrine ne kadar katıldığını görmenin ilginç olacağını söyledi.

“ECB’NİN PARA POLİTİKASINI KAYBETMESİ İÇİN HİÇBİR NEDEN YOK”

ING Grubu Baş Ekonomisti Peter Vanden Houte, ECB’nin Aralık ayında faiz artırım döngüsünün sona erdiğinin sinyalini verdiğini vurguladı.

Houte, finansal piyasaların bu sinyali ve mevcut ekonomik zayıflığı faiz indirimlerinin yakın olduğunun açık işaretleri olarak algıladığını ifade etti. “Büyüme ECB’nin beklediğinden daha zayıf kalsa da, euro bölgesi keskin bir resesyona sürüklenmediği sürece ECB’nin kısa vadede para politikasını gevşetmesi için hiçbir neden yok.”söz konusu.

Houte, ECB’nin henüz enflasyon konusunda işinin bitmediğini belirtti. Houte, önümüzdeki aylarda enflasyona ilişkin gelişmeleri iki zıt eğilimin belirleyeceğini belirtti. “Bu trendlerden biri zayıf talep nedeniyle enflasyonun daha fazla düşmesi, diğeri ise Orta Doğu’daki gerginlikler sonucu enflasyonist baskılar.”değerlendirmesini yaptı.

Houte, mevcut piyasa fiyatlamasındaki ironinin faiz indirimi ihtiyacının daha az acil hale gelmesi olduğunu söyledi.

Houte, finansman koşullarının Aralık ayından bu yana rahatladığını ve faiz indirimlerinin büyümeyi desteklemek ama aynı zamanda enflasyon risklerini artırmak gibi yapması gereken işi yaptığını belirtti. “Sonuç olarak, piyasalar gelecekteki faiz indirimlerini ne kadar agresif bir şekilde fiyatlandırırsa, bu kesintilere ihtiyaç duyulması ve olma ihtimali de o kadar az olacaktır.” söz konusu.

Ocak ayı toplantısında bankanın herhangi bir değişiklik yapmayacağını öngören Houte, Lagarde’ın toplantıda verilere olan bağlılığını vurgulayabileceğini ve herhangi bir taahhütte bulunmadan faiz indirimlerinin olası koşulları hakkında bilgi verebileceğini kaydetti.

haberbayrakli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu